Introductie
Na een toffe tijd in Beijing (en een maag vol Peking-eend) ging ik richting Tokyo – mijn eerste keer in Japan! Cashprijzen in economy liggen op deze korte route behoorlijk hoog (€350+ voor een directe vlucht), maar beschikbaarheid op punten is gelukkig erg goed. Voor 15/K Alaska punten en €23,01 boekte ik PEK-HND in JAL Business Class, een route die altijd met grote toestellen wordt uitgevoerd. Deze specifieke vlucht was op een 787-8 met de uitstekende APEX Suites – het is me destijds niet gelukt deze met Oman Air te proberen, dus met JAL een nieuwe kans!
Vluchtgegevens
- Route: JL22 PEK-HND (1,302mi)
- Toestel: Boeing 787-8 (JA843J)
- Vetrek: 16:20 (UTC+8)
- Aankomst: 20:50 (UTC+9)
- Vluchtduur: 03:30
Check-in
Vanuit het centrum van Beijing pak ik de trein naar Beijing Capital International Airport (de ‘oude’ luchthaven; Beijing heeft intussen een tweede mega-vliegveld ten zuiden van de stad, Beijing Daxing). Check-in verloopt spoedig, al staat er een lange rij voor security. In mijn handbagage zit per ongeluk nog mijn Garmin InReach Mini 2, een GPS-tracker/satellietontvanger die ik gebruikte tijdens het lopen van Te Araroa in Nieuw-Zeeland. Die wordt wel héél nauw bekeken door meerdere personen, maar gelukkig mag ik hem meenemen.
De lounges op PEK vliegveld zijn niet fantastisch. JAL verleent toegang tot een kleine Priority-pass lounge tegenover de gate. Ik douche daar even en laat mijn tas achter, maar besluit verder de luchthaven wat te verkennen. Genoeg mooie toestellen te zien! Zoals je van een Japanse maatschappij wellicht kunt verwachten begint boarding stipt op tijd.
Stoel en cabine
Via deur L2 loop ik linksaf de fraaie cabine in. De stoelen zijn de zogeheten Apex Suites, in een zeer ruime 2-2-2 opstelling waarbij iedere stoel directe toegang tot het gangpad heeft. De raamstoelen in deze opstelling zijn duidelijk het beste.
De stoelen kunnen uiteraard volledig plat en zijn zeer comfortabel. Een grote plus is de ruimte bij de voeten: deze is beter dan bij het merendeel van de andere types business class.
De stoel zelf is erg breed, wat met name in bed-modus erg prettig is. Daarnaast bieden de raamstoelen een grote mate van privacy. Het enige echte nadeel van deze stoel is de opslagruimte: naast je zijn er eigenlijk geen vakjes om spullen als een oplader/laptop/koptelefoon op te bergen. Ga daarnaast voor de maaltijd naar de WC; als de tafel gedekt is kom je niet meer uit de stoel.
Eten en drinken
Op deze korte vlucht naar Tokyo Haneda is de catering goed verzorgd. JAL schenkt de zeer smakelijke Charles Heidsieck Brut Réserve – echt een keurige champagne voor Business Class, waar ik twee glaasjes van neem. De Japanse maaltijd die daarbij wordt geserveerd is echt een feest, zeker als je bedenkt dat het een vrij korte vlucht is.
Service
De service in JAL Business Class is goed – niet bijzonder memorabel maar ook niks op aan te merken. Mijn kant wordt door de vriendelijke Japanse purser bediend. Haar service verloopt vlot en ze geeft me nog een paar eettips voor Tokyo. De andere FAs houden de cabine door de hele vlucht goed in de gaten. De korte vlucht gaat snel voorbij, en al gauw komt Tokyo rechts in zicht. Wat heb ik een zin om daar de straten van te verkennen!
Conclusie – JAL Business Class
Het was een feestje om in JAL Business Class van Beijing naar Tokyo te gaan. Een fijne stoel voor die 3,5 uur, heerlijk eten en vriendelijke service voor slechts 15/K puntjes en wat wisselgeld. Ik zou ze van harte aanbevelen en graag op een langere vlucht proberen – het liefste op de prachtige nieuwe A350-1000!
8.5/10
Heb jij JAL wel eens gevlogen? Laat me weten wat je ervan vond in de reacties!